top of page

Geondheidszorg derde wereldlanden

 

Je gezondheid heeft alles te maken met een schone woonomgeving en met voldoende eten en drinken.

 

Honger maakt je ziek als je arm bent, is het moeilijk om gezond te blijven. In de derde wereldlanden sterven miljoenen kinderen aan ziekten, die in de rijke wereld eenvoudig te genezen zijn.Hoe makkelijk wij hier naar de huisarts kunnen zit er daar niet bij. De landen daar zijn veel en veel groter, ook zijn er daar veel minder verpleegers en dokters. De wegen zijn er slecht daar, als je ziek bent kijken ze daar niet raar op als je zelf een dag moet lopen naar het ziekenhuis waarmee je de kans op besmettingen ook vergroot.

Ondervoedheid komt ook veel voor, als je ondervoed bent gaat je gezondheid ook achteruit. Het maakt je klein. Ondervoede kinderen zien er vaak kleiner uit dan ze in eigenlijk zijn.

Ondervoeding maakt ook sneller ziek. Als je ondervoed bent wordt het afweermechanisme van je lichaam aangetast. Onschuldige kinderziektes, zoals diarree en mazelen, veroorzaken hoge sterftecijfers.

 

Nog een voorbeeld: water! het is goed voor je behalve als het niet vers is...

Een mens kan (als het moet) een dag of 40 zonder eten. Zonder water kun je het maar enkele dagen volhouden. In Nederland hebben we een kraan die we opendraaien met vers drinkwater. In derde wereldlanden moeten ze eerst ver lopen en de vraag of ze dan schoon drinkwater hebben? Of misschien zijn de mensen dan al wel gestorven aan uitdroging of een andere ziekte.

In veel landen in de Derde Wereld, en met name op het platteland, zijn de mensen aangewezen op waterputten en water van riviertjes en plassen. Daar heb je geen waterleidingsmaatschappij die de kwaliteit van het water in de gaten houdt. Het water in de rivier of waterput kan vervuild zijn, zelfs zonder dat je het ziet of ruikt. Vervuild water kan tot allerlei ziektes leiden zoals diarree. Dit kan uiteindelijk leiden tot uitdroging en de dood.

 

Vandaag de dag kwa geneeskunde

Een ziekenhuis waar mensen heen kunnen als ze ziek zijn is er meetstal niet. Vaak worden er dan een soort dependances opgezet, gezondheidsposten, waar eenmaal per week een dokter of verpleger langs komt die de kleine zaken afhandelt en je doorstuurt naar het ziekenhuis als het ernstiger is. Hij bezoekt elke dag enkele van de zestig dorpjes om de stad Nakorn heen, dorpjes die op vele tientallen kilometers rijden liggen. Als hij op het afgsproken tijdstip komt, staan er al mensen op hem te wachten. Zieke mensen, mensen die een ongelukje hebben gehad of een inenting nodig hebben. Hij behandelt ze allemaal in de openlucht, want een echte spreekkamer heeft hij niet. besmettingen liggen zo op de loer.

 

Basisgezondheidszorg

Het zomaar overplanten van Westerse geneeskunde naar ontwikkelingslanden werkt niet. De omstandigheden daar vereisen een moeten anders worden aangepakt. Veel ontwikkelingslanden krijgen te maken met gezondheidsproblemen die wij honderd jaar geleden hadden: armoede, infectieziekten en te weinig voeding. Veel regeringen hebben geprobeerd om de situatie te verbeteren, maar de resultaten waren niet top. Er zijn ziekenhuizen en klinieken gebouwd, maar het ontbrak de landen aan voldoende voorraden en opgeleide mensen (een ontwikkelingsland heeft gemiddeld maar € 15,- per persoon per jaar voor gezondheidszorg te besteden).

Het was duidelijk dat er een nieuw systeem moest komen, waarmee meer rekening werd gehouden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ontwikkelingslanden. Dat systeem werd de Primary Health Care (basisgezondheidszorg). Maar toen mensen dit systeem gingen uitproberen zijn ze er achter gekomen dat niemand verder dan 5 kilometer wilde lopen voor een behandeling. Daarom moeten er medische voorzieningen komen in elk dorp.

Maar het belangrijkste van de basisgezondheidszorg is dat medische voorzieningen alleen niet voldoende zijn. Want wat heb je aan prachtige ziekenhuizen als er niemand is die een behandeling daar of zelfs de reis er naar toe kan betalen?

 

Voorlichting

Een van de belangrijkste dingen voor een goede gezondheidszorg is voorlichting. De WHO (World Health Organisation, Wereldgezondheidsorganisatie), Unicef en Unesco hebben samen het boekje Facts for Life uitgegeven met tips voor het voorkomen van ziekten. Het boekje heeft tien hoofdstukken over geboortebeperking, moederschap, borstvoeding, groeicurves, voorkomen van infecties, diarree, verkoudheid en hoesten, hygiëne, malaria en aids. Van het boekje zijn vele herdrukken verschenen en er zijn inmiddels al meer dan 15 miljoen exemplaren gedrukt in 215 verschillende talen.

 

Uit het boekje kunnen de volgende belangrijke richtlijnen voor hygiëne gehaald worden:

-Ziekten kunnen worden voorkomen door de handen met water en zeep te wassen na een toiletbezoek en voor het aanraken van voedsel.

-Ziekten kunnen vermeden worden door het gebruik van latrines

-Ziekten kunnen worden voorkomen door schoon drinkwater te gebruiken

-Ziekten kunnen worden voorkomen door water te koken als het niet via een waterleiding komt

-Ziekten kunnen worden voorkomen door voedsel schoon te houden

-Ziekten kunnen worden vermeden door het verbranden of begraven van huisvuil.

 

Dit helpt mensen om ziektes te voorkomen!

 

Regeringen van ontwikkelingslanden doen ook veel aan gezondheidsvoorlichting. Maar het is niet makkelijk om de bevolking te bereiken. daar gaat niet iedereen naar school als in Nederland dus kunnen mensen ook niet allemaal lezen en schrijven. Daarom maken ze ook altijd affiches met tekst erop maar met veel duidelijke afbeeldingen.

 Een voorlichting vindt ook plaats via toneelstukjes. Niets is duidelijker dan zien hoe iets in zijn werk gaat. In de derde wereldlanden zijn er duizenden groepjes acteurs die langs de dorpen gaan om gezondheidsvoorlcihting te geven met hun toneelspel. Leuk om te doen en leerzaam voor de toeschouwers. Succes gegarandeerd.

Een tweede probleem in veel ontwikkelingslanden zijn de slechte wegen. Gezondheidsvoorlichting gaat daarom per radio. 

 

Inentingen

Niet alleen voorlichtingen zijn belangrijk ook inentingen om ziektes te voorkomen.

Als kind moeten wij daar al meebeginnen

 

In de derde werelden heb je geen ziektekostenverzekeraars.

Daar moeten mensen betalen voor iedere medische handeling die ze laten verrichten.

Als je heel arm bent en veel kinderen hebt, willen de inentingen er wel eens bij inschieten.

Ook  zijn er veel te weining vaccins voorhanden en werkt één derde van de vaccins niet, bijvoorbeeld omdat ze veel te lang ongekoeld bewaard zijn geweest.

Vooral herhalingsinentingen zijn moeilijk. Het kind ziet er toch gezond uit? Ouders vergeten een tweede keer langs te komen, hebben geen zin om weer 10 of 15 kilometer te lopen of ze hebben gewoon geen geld meer.

bottom of page