Hulp
Ontwikkelingshulp en hulporganisaties, het is iets wat altijd nodig zal blijven. het betekend ook wel: de overdracht van geld, goederen, personeel of onderzoekers van rijke landen of organisaties naar regeringen, organisaties of bevolkingsgroepen in arme landen die een epidemie niet alleen aan kunnen en de wereld elkaar wil helpen met financieren. Kortgezegd: ontwikkelingssamenwerking. Hierbij is overleg tussen landen en gelijkwaardigheid heel erg belangrijk dit houd in: heeft een ander land ook hulp nodig zal als dat land het andere geholpen heeft, zelf ook geholpen worden! Dit geeft mensen in ontwikkelingslanden niet het gevoel dat ze minderwaardig zijn, de mensen hebben hier meer aan. Samenwerken!
Voorbeelden van hulporganisaties zijn: Artsen zonder Grenzen (AZG), het Rode Kruis, Unicef en het Lilianefonds. Deze helpen de mensen bij een uitbraak van een ziekte of zorgen voor goederen die ze op dat moment daarbij nodig hebben!
Maar welke medische steun is er dan eigenlijk echt beschikbaar in de derde wereldlanden bijv: als er een ziekte uitbraak komt?
De farmaceutische industrie (is een industrie die verpakte geneesmiddelen produceert ook doen ze veel onderzoek en ontwikkeling) investeert bijna niets in medicijnen voor tropische ziekten. Hun mening ‘’De mensen leven nou eenmaal in armoede en brengen geen geld in het laatje’’. Tussen 1975 en 1997 zijn wereldwijd 1223 nieuwe medicijnen geïntroduceerd, maar daarvan zijn er niet meer dan dertien bestemd voor tropische ziekten er valt dus nog heel veel te doen helaas!
Door de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeling maken het nog moeilijker om in derde wereldlanden geneesmiddelen te kunnen betalen vaak worden er op geneesmiddelen patentrecht uitgevoerd dit houd in dat de persoon die het bedacht heeft heel veel jaren alleen mag bepalen aan wie hij het product mag maken of laat verkopen en ook hoeveel het mag kosten… Geneesmiddelen waar dus patent op zit maar wel heel hard nodig zijn zoals voor ziektes zoals Aids kunnen mensen in ontwikkelingslanden simpelweg gewoon niet betalen! Organisaties als Artsen Zonder Grenzen en Health Action International zetten zich in om de medicijnen die gepatenteerd zijn goedkoop te kunnen laten verkopen in derde wereldlanden.
In 2002 is er een nieuw wereldwijd fonds voor bestrijding van aids, tuberculose en malaria opgericht. Het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM). Dit fonds is opgericht na een tip van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Deze man wist het zeker er moest een nieuwe bron met geld komen voor deze ziektes. Aids, tuberculose en malaria zijn de infectieziekten die in ontwikkelingslanden de meeste slachtoffers maken. Het fonds financiert gezondheidsprojecten in de armste en zwaarst getroffen landen. Tot nu toe heeft het fonds 1,6 miljard gekregen. Ook heeft de nederland zijn steentje bijgedragen door 135 miljoen euro te doneren aan het fonds.
Enkele organisaties en stichtingen die hulp verlenen in en aan ontwikkelingslanden zijn:
-
De Andreas Manna Stichting is een Nederlandse organisatie die op kleinschalige basis hulp verleent aan wees- straat- en zwerfkinderen in Afrika en in de directe leefwereld van deze kinderen projecten opzet die moeten leiden tot verbetering van opvang en zorg voor deze kinderen het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw en de drinkwatervoorziening.
-
Het Aids Fonds zet zich sinds 1985 in voor een wereld zonder aids.Het Fonds is er voor iedereen die met hiv/aids of de gevolgen daarvan te maken heeft of kan krijgen.
-
NOVIB is een onafhankelijke organisatie voor ontwikkelings- samenwerking, die deel uitmaakt van de internationale organisatie Oxfam.
-
ICCO heeft als missie 'werken aan een wereld waarin geen armoede en onrecht heerst'.
-
Memisa zet zich al 75 jaar in voor een structurele verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.
-
Het RAWOO is de Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek voor Ontwikkelingssamenwerking. Het is een onafhankelijk college. De sectorraad bestaat uit onderzoekers, maatschappelijke vertegenwoordigers en overheid. Het analyseert de ontwikkelingen en brengt verslag uit over de wetenschap en de technologie.
Grote hoeveelheden geld van de regering gaat naar de hulporganisaties en de medische onderzoeken. De artsen en de wetenschappers proberen geneesmiddelen te vinden. Een belangrijke tropische ziekte, malaria (ook aids) waar duizenden mensen van omkomen wordt bestudeerd.
Hun Aandachtsgebieden zijn Medisch werk, voorlichting, wetenschappelijk onderzoek en opleiding voor de ontwikkelingslanden.
Ook worden er veel acties georganiseerd om geld op te halen voor ziektes erge ziektes in derde wereldlanden.
Zo organiseren organisaties bijv: demonstraties, verzamelen handtekeningen of organiseren brievencampagnes naar politici.
Landen organiseren zelf tv programma’s waarin ze voor 1 avond aandacht vragen voor een erge ziekte en kunnen mensen geld storten hiermee zijn al zeker miljoenen euro’s opgehaald van over de hele wereld.
Hulporganisaties mogen niet altijd iets doen om te helpen.
Ze moeten zich aan wettelijke voorschriften houden:
"De actie die we ondernemen moeten toepasselijk zijn en mag de reputatie en
daardoor ook de effectiviteit van de hulporganisatie niet verkeerd benaderen’’.
